Taittuun taustaa

Taittuu ry:n perustaja Hannele Martikainen tutustui ulkomailla vankilateatteritoimintaan ja halusi tuoda tämän hyväksi todetun kuntoutusmenetelmän myös Suomeen. Martikainen pääsi toteuttamaan Taittuun ensimmäisen projektin yhdessä Vanajan vankilan kanssa vuosina 2008 – 2009.

Vanajan vankilassa kokeiltiin ammattimaisesti ohjattua teatteritoimintaa ja valmistettiin Punahilkka ja susien maailma -esitys, jota esitettiin täysille katsomoille Hämeenlinnan Kaupunginteatterissa toukokuussa 2009.

Taittuun toinen esitys, Kuningas Lear – Veljeni Kuningas, toteutettiin myös Vanajan vankilan kanssa ja esitys sai ensi-iltansa Helsingissä KokoTeatterissa tammikuussa 2011. Projekteissa on aina Taittuun yhteistyökumppaneina vankila, josta tulevat projektin esiintyjät sekä teatteri, jossa näytelmä esitetään.

Ensimmäiset esitykset toteutettiin ammattilaistyöryhmillä, mutta käytännössä talkoovoimin. Toiminnan vakiinnuttua toiminta on tarjonnut työpaikkoja monipuolisesti teatterialan ammattilaisille; mm. ohjaajille, koreografeille, puvustajille, ääni- ja valosuunnittelijoille. Taittuun esityksissä on nähty vankien lisäksi livemuusikoita ja näyttäviä projisointeja.

Toiminta muodostui aluksi yksittäisistä projekteista, kunnes Rikosseuraamuslaitos kilpailutti vuonna 2017 vankilateatteritoiminnan. Taittuu ry. voitti kilpailutuksen ja teki kolmen vuoden sopimuksen Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Sopimus sisälsi option kahdesta jatkovuodesta, jotka haluttiin myös toteuttaa. Sopimuskauden viimeinen projekti tehtiin yhteistyössä Jyväskylän vankilan kanssa ja esitykset nähtiin vuoden 2022 maaliskuun alussa Jyväskylän kaupunginteatterissa.